joi, 16 iunie 2011

O medalie cat sacrificiul unui om

Am intuit din prima clipa ca aceasta medalie "Al Valore Militare" clasa a doua ("Medaglia d'Argento Al Valore Militare") reprezinta un moment de gratie din viata celui care a primit-o, acel Giuseppe Vallicelli, iar data de 19 Iunie 1918 reprezinta ziua cand el a facut o mare fapta de vitejie la Montello, pe frontul italo - austro-ungar.
M-am inselat insa. Medalia reprezinta mult mai mult si are ceva tragic in ea - reprezinta marturia in metal a sacrificiului acelui om. Aceasta decoratie este ca un monument in miniatura.

In acele zile de vara din 1918, pe frontul de pe Raul Piave din Alpii italieni se desfasura o mare inclestare care avea sa decida intregul curs al razboiului pe frontul italian. Infrangerea din acel Iunie fierbinte avea sa aduca mai tarziu armata austro-ungara la deruta, retragere si dezagregare in toamna, victoria decisiva fiind in marea inclestare de la Vittorio Veneto patru luni mai tarziu, moment care a generat o alta decoratie italiana extrem de frumoasa.

Am cautat asiduu urmele acestui Giuseppe Vallicelli, sperand ca voi afla ca a cucerit o pozitie austro-ungara, ca a capturat un depozit de armament sau ca a luat cativa prizonieri austro-ungari. Orice informatie m-ar fi facut sa ma bucur ca am in colectie decoratia pe care Regele Vittorio Emanuele III i-a dat-o acestui viteaz pentru fapta sa. L-am gasit ca locotenent in Batalionul 2 Geniu din Regimentul 113 Infanterie / Brigada "Mantova" din Divizia 57 comandata de Generalul Cicconetti, parte a Corpului XXIII Armata, sub comanda Generalului Vaccari.
http://www.frontedelpiave.info/public/modules/Fronte-del-Piave-gallery/view_album.php?start1=0&aid=11&album=Montello&foto=S.A.R.-il-Conte-di-Torino-a-Nervesa-con-le-prime-truppe#riporta

Batalia este cunoscuta ca "A doua batalie de pe Raul Piave" si a intrat in istorie sub numele mai poetic de "Bataglia del Solstizio", data fiind perioada in care s-a desfasurat.
http://youtu.be/Bj2U2kaMDWs

Data de 19 Iunie reprezinta momentul de contra-atac pe flancul corpului de armata comandat de generalul austro-ungar Borojevici, cauzandu-i mari pierderi, dar cu foarte mari sacrificii de partea italiana.

In cautarile mele asupra acestui Giuseppe Vallicelli am dat peste o informatie care m-a facut sa raman mut. A trait numai 20 de ani (1898-1918), iar data de 19 Iunie 1918 gravata pe medalie reprezinta data sacrificiului suprem al acestui tanar.

Textul decretului de decorare post-mortem, inscris si pe brevetul ce a fost inmanat tatalui sau, spune:

<< Sprezzante del pericolo, con ammirevole sdegno ed ardire conduceva il suo reparto all’assalto sostenendo viva lotta contro un gruppo di avversari.
Sopraffatto dal numero oppose fiera resistenza e mentre cercava di aprirsi un varco, cadde colpito a morte. Montello - Piave, 19.06.1918. >>

[Sfidand pericolul, a condus cu indarjire si ardoare atacul plutonului sau la asalt, sustinand o lupta crancena contra unui grup de adversari.
Coplesit numeric, opune rezistenta si, in timp ce cauta sa deschida o bresa, cade ranit mortal. Montello / Piave, 19.06.1918.]

Deci medalia din mana mea reprezinta sacrificiul unui om... E emotionant s-o tin in palma.
In onoarea lui si ca rasplata pentru sacrificiul suprem, in orasul Forli o strada ii poarta numele: Via Peppino Vallicelli, iar in nomeclatorul strazilor de la primarie este mentionat integral textul decretului prin care i-a fost decernata post-mortem "Medaglia d'Argento Al Valore Militare".

Semnificativ este ca la aceeasi data si in acelasi loc a cazut la datorie asul aviatiei italiene din primul razboi mondial, maiorul Francesco Baracca.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/FBaracca_1.jpg
Probabil ca au murit aproape in acelasi timp si la o distanta de numai cateva sute de metri unul de altul.

Am gasit-o fara panglica si am reusit sa-i adaug una foarte asemanatoare cu cea originala, dar care nu este din acelasi material si nu are textura cu cea pe care a avut-o initial decoratia. La Florenta voi cauta cu placere prin magazinele de antichitati o panglica autentica si o voi reconstitui, bucuros ca prin aceasta medalie sunt parte - nesemnificativa, desigur - la sacrificiul unuia dintre milioanele de eroi ai Primului Razboi Mondial.Niciun comentariu: