marți, 5 iulie 2011

Sergentul lui Vasile Alecsandri

Multora ne suna foarte cunoscut versul "Pe drumul de costise ce duce la Vaslui". Unii recuperam macar numele poeziei si al autorului ei, daca nu si alte versuri.
Am realizat recent ca nu am alaturat niciodata cele doua decoratii pe care sergentul din poezia lui Vasile Alecsandri le are in piept,

<< Calica-i era haina, dar straluceau pe ea
Si crucea "Sfantul Gheorge" s-a "Romaniei Stea". >>

fapt pentru care regimentul rus cu care se intersecteaza ii prezinta onorul.

La momentul cand invatam aceasta poezie, ea era insotita in manual de o imagine prost tiparita a unui tablou de Nicolae Grigorescu, reprezentativ pentru Razboiul de Independenta, acel dorobant mandru, cu arma pe umar, "Santinela"
http://hetel.ro/wp-content/uploads/2011/07/Nicolae_Grigorescu-Sentinela.jpg
sau poate "Gornistul",
http://anonymusgerula.files.wordpress.com/2010/03/grigorescu-gornistul.jpg
nu mai sunt sigur care dintre ele. Mi-era suficient si nici nu-mi puneam problema cum aratau cele doua decoratii. Stiam ca sunt decoratii si mi-era suficient.

Cu ani in urma le-am gasit pe amandoua, dar nu stiu de ce nu le-am alaturat simbolic pana acum, in orele mele "de joaca" cu aceste cioburi dintr-o epoca de cavalerism si eroism. O fac acum virtual, alaturand imaginile acestor frumoase si pline de semnificatii decoratii.

Ordinul Steaua Romaniei a fost instituit la 10 Mai 1877 in 5 clase (Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce), in trei variante (1 - "Civili" - fara spade, 2 - "Militari pentru merite de pace" - cu doua spade incrucisate, dispuse intre crucea care formeaza decoratia propiu-zisa si Coroana si 3 - "de Razboi" - cu doua spade incrucisate prin centrul crucii, strapungand butonul central al decoratiei).

Sergentul din poezie primise decoratia pentru faptele sale exceptionale in lupta de la Plevna, deci avea in piept tipul "de Razboi" si detinea clasa cea mai mica a ordinului, "Cavaler". (Accesul in Ordin se facea prin primirea clasei celei mai mici, situatiile in care un recipient primea direct o clasa mai inalta fiind extrem de rare.)
Decoratia era destinata ofiterilor (subofiterii, gradatii si soldatii primind pentru fapte de arme Medalia Virtutea Militara de Razboi), deci sergentul lui Alecsandri, ca gradat, a fost cu siguranta decorat cu Ordinul Steaua Romaniei pentru o fapta cu totul si cu totul exceptionala. Aceasta ar fi fost fie capturarea unui steag turcesc, a unui tun, cucerirea unei pozitii inamice sau fapta exceptionala in lupta, cum ar putea fi salvarea unui ofiter, capturarea unor prizonieri de mare insemnatate sau curaj si eroism individual care au ajutat (sau chiar suplinit) efortul unei intregi subunitati.
Se pare ca modelul Sergentului a fost chiar Sergentul Constantin Turcanu, zis "Penes Curcanul",
http://2.bp.blogspot.com/_0sFIyWe7CUE/TPvGCcMLfoI/AAAAAAAAAAQ/zIG3RzqRHJE/s1600/penes.jpg
caruia ar trebui sa-i descriu intr-o alta postare decoratiile si meritele pentru care acestea i-au fost decernate.

Ca aliati ai Rusiei in Razboiul de Independenta contra Imperiului Otoman, a existat o reciprocitate in decorari: Domnitorul Carol I a decorat militari rusi cu decoratii romanesti, iar Tarul Alexandru II a decorat militari romani cu decoratii rusesti. Una dintre aceste decoratii decernate de catre Tarul Alexandru II a fost Crucea Sfantul Gheorghe.
Ordinul si Crucea Sfantul Gheorghe au fost instituite la 1807 de catre Tarul Alexandru I pentru a rasplati meritele militarilor rusi in razboiul napoleonian. Decoratia a capatat traditie si a fost pana la prabusirea Imperiului Tarist una dintre cele mai ravnite decoratii de razboi.
Crucea Sfantul Gheorghe s-a instituit in patru clase (nedenumite, diferentiate numeral), accesul fiind prin primirea clasei celei mai mici, clasa a IV-a. Dat fiind ca aceasta decoratie s-a decernat timp de mai mult de o suta de ani, pentru conflicte ale Rusiei la aproape toate punctele cardinale ale frontierei sale, numarul recipientilor a depasit cifra de 2 milioane. La instituirea crucii, cineva a avut o idee excelenta: stantarea pe bratele orizontale ale crucii a unui numar de ordine. Acest lucru ar fi trebuit sa faciliteze identificarea recipientului si a conflictului in care acesta a primit-o ("Pacificarea" Poloniei, razboaie cu Austria, Imperiul Otoman, razboiul Ruso - Japonez, etc.).
Ceea ce s-a intamplat cu documentele tariste dupa 1917 face mai dificila sau chiar imposibila o atare identificare, dar exista totusi cateva carti scrise de specialisti in decoratii tariste, care ofera o informatie satisfacatoare in identificarea rezonabila a unei piese relativ la conflictul in care a fost decernata.
Din cele doua piese pe care le am, cea de mai jos este cu siguranta una decernata fie in Razboiul Crimeii (1853-1856), fie in Razboiul Ruso-Romano -Turc (1877-1878). Seria stantata se potriveste, cea de-a doua fiind una decernata pe parcursul implicarii Rusiei in Primul Razboi Mondial (1914-1917).

Deci, cele doua decoratii pe care le-a avut pe piept Sergentul lui Vasile Alecsandri sunt:
- Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, tip de Razboi
- Crucea Sfantul Gheorghe clasa a IV-a
2 comentarii:

Doina spunea...

Impresionant ! Mulțumesc ! Scriam câteva poezii de Vasile Alecsandri în blogul meu - așa , de început de an, simt nevoia să-mi încurajez semenii amintindu-le cine sunt și, aș dori, dacă-mi veți îngădui, să pun aceste explicații suplimentare despre ”Sergentul” - este o creștere în cunoaștere - desigur, nu voi publica nimic până nu am acceptul domniei voastre. Mulțumesc.

rdt spunea...

Multumesc la randul meu ! Puteti folosi orice informatie. Sunt onorat ! Pentru imagini va rog ca in postarea dumneavoastra sa precizati sursa. Fotografiile sunt realizate de mine. Voi citi cu placere postarile dumneavoastra.