duminică, 21 august 2011

"Capodoperele" lui tata

In vara asta am putut, dupa multi ani, sa-mi petrec mai mult timp cu parintii. Printre altele, am sters praful de pe "capodoperele" lui tata, lucruri create de mana lui, obiecte cu o oarecare valoare decorativa, dar - cu siguranta - cu o inestimabila valoare afectiva.

De cele mai multe dintre ele imi amintesc inca de pe vremea cand erau inca in faza de schita, tatal meu modificand anumite curburi la sfesnice si cupe cateva seri la rand, pana devenea multumit de ele.

De altele imi amintesc de pe vremea cand erau proaspat turnate in bronz, iar tata nu era multumit de cum iesisera unele detalii, lucrand apoi seri la rand la mai buna lor reliefare. Cred ca numai la unghiile de la picioarele lui Venus din Milo (cea din bronz, nu cea din aluminiu) a muncit vreo 5 seri de August 1972.

Este si singura pe care a semnat-o, "TONY 1972", celelalte putand fi plasate in timp doar conjunctural - lampa cu flacara-vultur-coloane, reprezentand cadoul lui pentru bacalaureatul meu. (Cata lipsa de imaginatie !, putea sa-mi daruiasca un BMW !).

Tot ceea ce a facut reprezinta numai modul lui de a se rupe de realitatea cotidiniana cenusie a acelor ani, incepand cred cu 1965...

Fara niciun fel de studii artistice si fara nicio conexiune cu lumea artelor, spiritul sau a gasit un refugiu in a crea ceva material si artistic. Acum, la o varsta inaintata, le priveste doar ca borne in viata si nu mai crede ca au si o valoare artistica.

Daca ar fi sa le grupez, cred ca as putea s-o fac astfel:

A. Copii dupa capodopere - statuete mai mult sau mai putin reusite care se gaseau in anii '60-'70 in comert, pe care el le-a turnat in bronz si apoi a corectat detaliile: Venus din Milo, Fortuna cu Pontos, Balerina, ...

B. Creatii originale - Forjorul pacii, Calimara Aviatiei, ...

C. Busturi - copii turnate dupa cele care sa gaseau in magazinele anilor '70-'80

D. Sfesnice - cele mai multe fiind desenate chiar de el

E. Diverse - cupe, obiecte decorative marunte: nicovala, pluguri, suportul de ceas, ...

Privind imaginile din directorul cu obiecte create de tata, realizez ca am uitat sa fotografiez un alt "David" dupa Michelangelo, mai reusit decat cel prezentat, un alt "Sfesnic Venetian" si un al doilea "Sfesnic cu motiv floral", mai frumos, dupa parerea mea... Le voi adauga ulterior.


Venus din Milo (1)


Venus din Milo (2)


David


Fortuna cu Pontos


Balerina


Domnita calare


Cavalerul


Trofeul "Steaua Litoralului"


Pasare in zbor (1) - copie dupa Constantin Brancusi - nu a avut un original la dispozitie, ii voi cere ulerior povestea...


Pasare in zbor (2) - copie dupa Constantin Brancusi - acelasi comentariu


Pasare in zbor (3) - copie dupa Constantin Brancusi - acelasi comentariuCocosul - copie dupa Constantin Brancusi - acelasi comentariu


Forjorul pacii


Calimara


Lampa


Bomboniera Cavalerului


Suportul de ziare


Cupa Regele Carol I


Cupa Istoria Neamului
Cupa Zodiacului


Suportul de ceas


Vultur (1)


Vultur (2)


Lama de plug (1)


Lama de plug (2)


Nicovala


Scrumiera Cavalerului


"Sfesnic cu Venus", dupa Boticelli


Sfesnic cu madona


Sfesnic Venetian (1)


Sfesnic cu motiv floral (1)


Sfesnic cu lama de plug


Sfesnic cu 3 focuri


Sfesnic simplu (1)


Sfesnic simplu (2)


Sfesnic simplu cu 4 focuri


Sfesnic "disproportionat"


Bustul lui Avram Iancu (1)


Bustul lui Avram Iancu (2)


Bustul Regelui Decebal


Bustul Imparatului Traian


Bustul Voievodului Mihai Viteazul


Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza


Bustul lui Nicolae Iorga

Niciun comentariu: