miercuri, 31 august 2011

Conacul de la Solesti / Vaslui

Un loc plin de semnificatii si de povesti dintr-o lume apusa: conacul Rosetti-Solescu de la Solesti, pe drumul dintre Vaslui si Iasi. Locul unde a trait o parte din viata si s-a stins Elena Cuza (prima) Prima Doamna a Romaniei.

Nesimtirea si indolenta romaneasca va distruge in curand inca loc istoric. Sportul national al furtului fierului "vechi", care de multe ori reprezinta basoreliefuri, placi inscriptionate sau ornamente de pe monumente, al dezmembrarii cladirilor istorice pentru a face un cotet de pasari din caramizi furate, nesimtirea care se generalizeaza in societatea romaneasca, incompententa si ignoranta autoritatilor, de multe ori chiar si a mostenitorilor, duc in fiecare zi mostenirea istorica a acestei tari la dezastru. Suntem rai si prosti sau, cel putin, inconstienti. Probabil ca nici nu mai putem fi salvati. Multimea de locuri istorice batjocorite pe care le-am vazut in toate zonele tarii m-au facut sa spun ca - la modul ideal - ele ar trebui mutate intr-o alta tara. Intr-o tara cu un popor civilizat, care stie sa pastreze ceea ce a mostenit, care repara ceea ce s-a stricat, un popor care pretuieste frumusetile si comorile culturale lasate de cei care i-au precedat.

Solesti - o invitatie la o plimbare in jurul conacului, pe iarba neingrijita unde pasc vaci si dorm caini ai nimanui, cu balegi si gunoaie la fiecare cativa pasi. O vizita in conacul devastat, printre excremente, gunoaie si dovezi ale primitivismului celor care au acces zilnic la el, furand tot ceea ce poate fi folosit in batatura sau ars pe foc.

Bucurati-va de vizita!:

Niciun comentariu: