sâmbătă, 27 august 2011

Prizonier de razboi in Romania

Sunt in posesia unei insigne americane care are conexiune cu istoria Romaniei - "Ex-POW's in Romania" si am convingerea ca prezentarea ei in limba romana este o premiera:


Fara sa am detalii asupra istoriei ei, pot presupune ca este creata de o organizatie a veteranilor escadrilelor care au participat la bombardamentele asupra Romaniei. Prin momentul achizitiei ei si prin felul de executie, pare a fi din anii '90, cel mai probabil creata in preajma aniversarii a 50 de ani de la bombardamentele Aliatialor asupra Romaniei si probabil ca a aparut in perioada de pregatire a celor cateva vizite pe care veteranii USAF le-au facut in Romania la mijlocul anilor '90.

Dupa cea mai credibila si detaliata sursa pe care am avut-o la dispozitie (Prof. Dr. Alexandru Dutu - "Bombardamente anglo-americane asupra României şi tratamentul aplicat prizonierilor de război americani"), se pare ca numarul prizonierilor americani in Romania a fost de 1.117.

Acestia au fost capturati dupa aterizarea fortata sau parasutarea din avioanele avariate, in cursul operatiunii Tidal Wave asupra rafinariilor din zona Ploiestiului de la 1 August 1943, precum si in timpul bombardamentelor din perioada 4 Aprilie - 19 August 1944.

Tratamentul de care au beneficiat prizonierii americani a fost excelent, marturiile lor fiind adesea exprimate prin superlative. O parte dintre ei au fost internati intr-o tabara de prizonieri la Timisul de Jos si sunt aproape celebre fotografiile cu ei jucand cricket, volei, bridge, cantand, citind la soare sau razand. Acestia au fost cei mai norocosi, dar si cei din alte tabere de prizonieri au beneficiat de un tratament foarte bun, avand conditii de viata foarte bune pentru statutul de prizonier si beneficiind chiar si de solda din partea statului roman (!), in conformitate cu gradul fiecaruia. Alt detaliu remarcabil este ca dupa uzarea uniformei purtate in momentul capturarii, prizonierii au fost echipati cu uniforme romanesti de aviatie.

Remarcabil este si faptul ca statul roman a refuzat repetatele cereri germane de predare a prizonierilor, lucru care cu siguranta ar fi avut consecinte negative asupra lor.

Evacuarea prizonierilor s-a facut rapid dupa trecerea Romaniei de partea Aliatilor, acestia fiind transportati in primele zile ale lui Septembrie 1944 la baze din Italia.

Perioada de prizonierat in Romania a fost considerata de unii prizonieri americani ca fiind o adevarata vacanta si nu este de mirare ca au aparut asociatii ale fostilor prizonieri de razboi in Romania si ca multi dintre ei au venit cu placere sa revada locurile dupa 50 de ani de la acel moment tragic din viata lor, dar incheiat intr-un mod atat de fericit.

Revenind la insigna, aceasta este confectionata dintr-un aliaj metalic alb, probabil Cu-Ni-Zn, anvergura aripilor este de 31 mm, iar inaltimea de 12 mm, fiind prevazuta pe revers cu ac de prindere orizontal, cu sistem de asigurare de tip "nuca".


Este cu siguranta o insigna fabricata in cel mult cateva sute de exemplare, luand in considerare numarul de prizonieri si cei 50 de ani de la momentul prizonieratului, perioada in care o parte dintre cei care au fost prizonieri de razboi in Romania au trecut in nefiinta.

Am cumparat-o printr-un intermediar de la un dealer de medalii din Statele Unite, prin 2001-2002, dar este posibil sa mai existe cateva exemplare in Romania, daruite de americani fostilor inamici la revederea dupa 50 ani.
In masura in care voi afla ce asociatie / ce escadrila a emis-o si cand, voi reveni cu informatii pertinente.

Niciun comentariu: