sâmbătă, 3 septembrie 2011

Copiii Familiei Regale a Romaniei in medalistica

Un asemenea material despre membrii Familiei Regale a Romaniei pana la varsta majoratului in medalistica romaneasca este o mare incercare si - dupa cate stiu - nu exista inca in literatura de specialitate.

Cele ce urmeaza reprezinta un material perfectibil in orice moment, fie si de catre mine, lucru pe care il voi face tacit, introducand in timp si alte imagini, dar si comentarii.

Familia Regala a Romaniei a fost o familie foarte frumoasa, cu copiii frumosi si isteti, fapt care a facut sa fie iubiti de popor, nu numai pentru ca apartineau la Dinastie, ci si pentru ca erau crescuti si educati intr-o traditie sanatoasa si nu erau izolati de popor, imprimandu-li-se de la varste fragede constiinta ca apartin si sunt parte a poporului roman.

Medalistica clasica romaneasca numara 8 copii din 3 generatii, principesele fiice ale M.S. Regelui Mihai I si M.S. Regina Ana nemaiavand sansa de a fi reprezentate pe medalii datorita tragismului istoriei noastre.

Copiii Familiei Regale a Romaniei reprezentati pe medalii sunt:

- Principesa Maria, regretata fiica a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta
- cei 6 copii ai Regelui Ferdinand I si ai Reginei Maria: Principele Carol, Principesa Elisabeta, Principesa Maria, Principele Nicolae, Principesa Ileana si regretatul Print Mircea
- M.S. Regele Mihai I, fiu al Regelui Carol II si al Reginei Elena, reprezentat in doua forme in medalistica romaneasca pana la implinirea varstei de 18 ani: Rege intre 1927-1930, respectiv Principe Mostenitor si Mare Voievod de Alba Iulia, titlu creat special pentru el dupa ce a fost detronat la Restauratie, titlu a carui "paternitate" se pare ca i-a apartinut marelui istoric Nicolae Iorga, in perioada 1930-1940.

Prima medalie dedicata unui copil al Familiei Regale a Romaniei a fost batuta la 1870, cu prilejul nasterii Printesei Maria. Disparitia ei tragica la mai putin de 4 ani a privat Dinastia de un alt curs, dar si medalistica romaneasca clasica, care cu siguranta s-ar fi imbogatit cu superbe reprezentari ale acestui copil dragalas si, foarte probabil, frumoasa principesa...Familia Regala a Romaniei a trecut cu greutate peste pierderea Printesei Maria, Regina Elisabeta ramanand neconsolata, iar Regele Carol I gasindu-si consolarea in lupta pentru Independenta si in treburile statului, devenind incontestabil Suveranul care a creat Romania moderna. In lipsa altor descendenti directi, nepotul Regelui Carol I, Ferdinand, a fost desemnat Principe Mostenitor in 1889. Casatoria sa cu Principesa Maria a dat continuitate si anvergura Familiei Regale a Romaniei, marcand intreaga noastra istorie contemporana.

Nasterea primului copil al cuplului princiar a fost unul extrem de fericit, faptul ca acesta era baiat reprezentand garantia continuitatii Dinastiei, fiind primul membru al Familiei Regale a Romaniei nascut pe pamant romanesc.
Botezul sau la data de 17/29 Octombrie 1893 a reprezentat prilejul baterii primelor medalii cu noul membru al Familiei Regale a Romaniei:

- varianta "oficiala" batuta de Primaria Bucuresti in argint si bronz:


- varianta "populara", batuta in alama argintata si alama:Nasterea Principesei Elisabeta (1894) si a Principesei Maria (Marioara, Mignon, 1900) au reprezentat momente de bucurie in Familia Regala a Romaniei si prilej de a bate medalii, subiect asupra caruia ma vad nevoit sa revin cu completari...

Anul 1900 a insemnat si baterea a alte doua medalii dedicate Principelui Carol. Prima dintre ele este un martisor popular emis de casa de bijutieri si medalisti Theodor Radivon din Bucuresti, una dintre cele mai celebre din Regat. Fara sa am confirmarea in literatura de specialitate, pot presupune scopul emiterii acestei medalii pe baza experientei mele in medalistica romaneasca: martisor popular achizitionabil la sediul Casei Radivon, dar si "bonus" acordat celor ce achizitionau bijuteriile casei in perioada Martisorului. Ceea ce contrariaza in aspectul medaliei este chiar portretul Principelui Carol, care, la data emiterii medaliei, avea aproape 7 ani, dar pe avers apare intr-un portret de pe la 5 ani.Pot presupune ca gravorul Theodor Radivon a folosit la baterea acestui martisor o matrita creata anterior. Intre timp Principele Carol crescuse, fizionomia lui capatand trasaturi de pustan, asa cum apare intr-o superba medalie emisa de Libraria Petroff din Barlad. Portretul de pe aceasta il infatiseaza corespunzator varstei si reproduce un portret care este foarte cunoscut si a fost tiparit si pe carti postale ilustrate:Medalia este una de tip premiu scolar si are pe avers o deviza ce astazi pare desueta: "munca naste fericire si virtute"...
La acea data exista deja o lunga traditie a medaliilor de tip premiu scolar, pe care premiantii le primeau la absolvirea unei clase si le purtau cu mandrie in piept la serbare si dupa aceea, suspendate de o panglica tricolora ingusta. (De multe ori am spus ca oamenii aveau "stil" pe vremea aceea !). Ceea ce nu este clar este faptul daca aceasta medalie a batut-o pe cheltuiala sa Libraria Petroff din Barlad, intr-un tiraj de maximum cateva sute de exemplare, ori a fost chiar un premiu pe care premiantii il primeau pentru a fi purtat pe piept. Libraria Petroff era una de anvergura, dar nu cred ca avea capacitatea de a acoperi necesarul de medalii la nivel national pentru serbarile de curs primar (sau numai pentru clasa I, precum absolvise Principele Carol in Iunie 1900). De asemeni, lipsa unei clasificari I / II / III si a unei mentiuni oficiale a statului pe aceasta medalie, de tipul "Ministerul Educatiunii", ma fac sa cred ca aceasta medalie este doar una omagiala, la absolvirea clasei I a Principelui Carol, si nu una de tip premiu la nivelul intregului Regat. Nu poate fi nici premiu local pentru ca ar fi trebuit sa aiba fie numele unei institutii de invatamant din Barlad, fie numai mentiunea orasului. Cele doua razboaie si ciuma rosie care a urmat nu numai ca au deturnat evolutia societatii romanesti de pe drumul ei firesc, dar au distrus si documente si poate chiar si vietile celor care ar fi putut sa faca lumina in sutele de unghere intunecate ale medalisticii clasice romanesti.

Anul 1903 a adus o mare bucurie in Familia Regala a Romaniei: nasterea celui de-al doilea vlastar masculin al cuplului princiar, Principele Nicolae.
Botezul sau a insemnat si prilejul baterii unei spectaculoase medalii, al carei autor a fost marele gravor Carniol (Fiul). Medalia este de o frumusete desavarsita si ii reprezinta pe toti membrii Familiei Regale a Romaniei de la acea data, Regele Carol I si Regina Elisabeta afrontati cu Principele Mostenitor Ferdinand si Principesa Maria, deasupra carora sunt reprezentati cei trei copii mai mari: Principele Carol, Principesa Elisabeta si Principesa Maria (Mignon). In centrul medaliei este reprezentat Principele Nicolae, in ipostaza premergatoare botezului, cu Duhul Sfant zburand deasupra sa si un inger revarsand un corn al abundentei.


Reversul este si el unul dintre cele mai frumoase din medalistica clasica romaneasca, reprezentand in detaliu stemele celor 32 de judete, ale "Comunei Bucuresci" si mentiunea ca nasul copilului a fost Tarul Nicolae II (nu a fost prezent), reprezentat prin General Adjutant Principe Dolgoruky.


Pentru serbarea botezului Principelui Nicolae a fost batuta si o medalie "populara" din alama:In anul 1905 s-a batut o medalie care reprezinta cei patru membri de sex masculin ai Familiei Regale a Romaniei: Regele Carol I, Principele Mostenitor Ferdinand, Principele Carol si Principele Nicolae.


Medalia a fost emisa cu ocazia acordarii drepturilor aromanilor din Macedonia, iar reversul reprezinta membrii guvernului in functie la acea data.


Anul 1906 a fost un an foarte dens in medalistica romaneasca, prilejuind jubileul a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, jubileu asociat cu 1800 de ani de la cucerirea Daciei de catre Imparatul Traian. Din multitudinea de medalii emise cu ocazia Jubileului si al Expozitiei Nationale, se detaseaza una inedita, cu aspect de breloc. Cele doua fete de alama cuprind un disc central de aluminiu pe care sunt reprezentati membrii Familiei Regale a Romaniei din cea de-a doua generatie: Principele Mostenitor Ferdinand, Principesa Maria si cei patru copii ai lor nascuti pana la acea data. Rotind discul central, pe avers apare portretul membrului Familiei Regale, iar pe revers numele acestuia.

In preajma Craciunului (pe stil vechi) anului 1908 se nastea cea mai mica dintre fetele Familie Regale a Romaniei, Principesa Ileana. Principesa care va deveni ulterior o femeie foarte frumoasa si devotata tarii sale, creand ea insasi cateva medalii dupa 1927, a beneficiat de traditionalele marturii de botez. Imaginile reprezinta o varianta "populara", pe care o voi refotografia la o data ulterioara:1913. In familia regala a Romaniei se naste al saselea si ultimul copil, Principele Mircea, care s-a stins la mai putin de 4 ani, aproape la aceeasi varsta ca Printesa Maria.
Botezul sau la data de 20 Ianuarie 1913 a reprezentat prilejul baterii obisnuitelor marturii de botez:

- varianta "oficiala" batuta de Primaria Bucuresti in argint:- varianta "populara", batuta in alama argintata:Scurta sa viata si disparitia sa in momente tragice pentru tara au facut ca Principele Mircea sa fie reprezentat medalistic numai postum. Reprezentarea sa medalistica este legata de activitatea societatii de binefacere care i-a purtat numele: Societatea Principele Mircea.
Medalia pe care societatea a emis-o in 1920 il reprezinta pe Principele Mircea la varsta de 2-3 ani si este unifata:


Este o medalie de tip martisor si - la fel ca in toate aspectele pe care literatura medalistica romaneasca nu le-a clarificat inca - pot presupune ca era vandut in beneficiul societatii, suma obtinuta urmand a fi folosita la acte de caritate.

La 25 Octombrie 1921 s-a nascut actualul Rege al Romaniei, Majestatea Sa Regele Mihai I. Reprezentarile sale medalistice din perioada copilariei se impart in doua etape, legate de tumultuosii ani in care a crescut:
- 1927-1930 - Rege al Romaniei
- 1930-1940 - Mare Voievod de Alba Iulia

O superba medalie din 1927 pare fi prima medalie pe care apare chipul Majestatii Sale:


Inscriptia reversului imi pare cat un monument:


Frumosul chip de copil cuminte, cu freza atent facuta, apare apoi pe diverse medalii emise cu prilejul unor evenimente si aniversari.

- 1928: Semicentenarul alipirii Dobrogei la Regatul Romaniei:Cu acelasi prilej, o alta medalie foarte frumoasa:- 1928 - 75 de ani de la intemeierea Scolii Superioare de Agricultura:In 1929, cu prilejul sarbatorii zilei de 10 mai s-a emis o medalie care a fost purtata la piept de participantii la festivitatile de la Alba Iulia. Medalia a fost batuta cu o matrita mai putin reusita, disporportia dintre portretul M.S. Regele Mihai I si al Voievodului Mihai Viteazul fiind evidenta, la fel si desenul, care este usor "naiv".Medaliile reprezentandu-l pe Majestatea Sa Regele Mihai I in perioada in care a purtat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia vor fi prezentate separat.

Niciun comentariu: