duminică, 25 septembrie 2011

Impresionism si Post-Impresionism Romanesc

Dupa supradoza recenta de Renastere si Baroc imi spuneam ca o perioada nu mai vreau sa vad arta, creierul si ochii mei fiind inca epuizati dupa marea incercare prin care au trecut 5 zile consecutive, cu opere de o frumusete si multitudine care au depasit puterea de admiratie si de fixare in memorie a senzatiilor si a informatiei. N-am rezistat insa sa nu vizionez operele care vor fi licitate joi la licitatia organizata de prietenii mei de la Artmark.

Mi-au placut mai toate operele care se vor licita, dar favoritele mele, pe care le-as cumpara fara sa ezit dac-as putea sunt:

Aurel Băeșu - Pe malul Siretului

Ceva imi spune ca o asememea imagine vedea Vasile Alecsandri din casa lui de la Mircesti, langa lunca Siretului. Culorile triste imi spun ca imaginea s-ar potrivi pentru anii lui de senectute, cand, in plimbarile spre asfintit in lunca, isi amintea de superba si tragica poveste de dragoste cu Elena Negri, din prima tinerete.


Dumitru Ghiaţă - Case la Balcic

Alte tonuri, pentru casutele saracacioase de la Balcic. Este acea saracie pitoreasca, cum numai satele dobrogene o pot aseza pe panza. As cumpara toate tablourile cu Balcic si alte colturi din fascinanta si pitoreasca Dobroge !


Ion Tuculescu - La malul mării (Mangalia Veche)

Nu am vazut pana acum un tablou de Tuculescu care sa-mi rupa inima, dar peisajul asta e pe gustul unui crampei de amintire pe care il am cu Mangalia de demult.


Jean Alexandru Steriadi - Peisaj de iarna

Steriadi este unul dintre pictorii ale caror tablouri le iubesc neconditionat. Desi sunt inclinat spre tablouri solare, cu acel soare arzator de Iulie sau cel mai cald si romantic de August, peisajul lui de iarna mi-a placut grozav. Ulita troienita din spatele bisericii poate fi in orice poezie a lui Goga sau Cosbuc.


Jean Alexandru Steriadi - Strada la Balcic

Alt Balcic, de data asta citadin, dar la fel de frumos ca Balcic-ul de mahala.


Nicolae Darascu - Vapoare pe Dunăre la Vâlcov

Darascu este aproape intotdeauna pe gustul meu, daca as fi avut talentul necesar probabil ca as fi pictat in maniera lui. Ma incanta peisajele lui de la Balcic si din Dobrogea. Cel de la Vâlcov-ul pe care tara l-a pierdut in framantarile istoriei recente, mi-a placut foarte mult.


Nicolae Vermont - Plimbare prin padurea Sinaiei

Un alt favorit, pe care il iubesc tot neconditionat: Nicolae Vermont. Peisajul de margine de padure la Sinaia trebuie sa fie la fel cu cel pe care nemangaiata Regina Elisabeta il vedea in plimbarile ei ascultand cantecul padurii. Carmen Sylva. Adica nimic nu este intamplator pentru marii oameni.


Nicolae Vermont - Sat de pescari în Bretania

Pitorescul satelor pescaresti de oriunde.


Nicolae Vermont - Țărăncuță cu flori

Daca ar trebui sa aleg numai unul dintre tablourile care se vor licita, cu siguranta l-as alege pe cel cu tarancuta din gradina. Ceva ma face sa cred ca este un peisaj din Muscel.


Paul Miracovici - Peisaj la Mangalia

Tot Mangalia, foarte solara, probabil intr-un Iulie fierbinte. Turcul de pe strada se ducea cu siguranta sa bea o braga rece. Ador crampeiele din Dobrogea de demult. Acea Dobroge cu case saracacioase, cu mici ziduri de piatra nefasonata, cu turci in salvari si cu soare arzator.


Petre Remus Troteanu - Case langa Iasi

Lumina de sfarsit de August, probabil undeva la Bucium, pe drumul de Vaslui. Ador acele locuri si nu ma mira ca atatia oameni de litere au plecat in viata de acolo.


Rudolf Schweitzer-Cumpana - In vizita

Absolut superb ! Mi-as vinde BMW-ul - daca l-as avea ! - pentru a cumpara acest tablou. Birja in soare, calul balan, vara fierbinte si personajul feminin sosit in vizita, exact ca in "Gaiţele" lui Alexandru Kiriţescu, respectiv filmul "Cuibul de viespi". Imi pot imagina ca de la poarta, din umbra iederei, o privea cu zambetul lui sarcastic personajul magistral interpretat de marele Gheorghe Dinica.


Samuel Mutzner - Marina

Golful Balcic-ului, cu calcan si chefali la uscat. Ce frumos trebuia sa fie sa mori in camaruta aceea la un apus de soare !


Solomon Sanielevici - Peisaj de vara

Capite si liniste de vara.


Stefan Popescu - Peisaj la amiază

Acea liniste de amiaza, cand nici pasarile nu canta.

Niciun comentariu: