duminică, 4 septembrie 2011

Viori si decoratii

Am vizitat expozitia "Viorile lui Enescu" de la Palatul Cantacuzino, Muzeul National "George Enescu".
Impresionante. Am stat minute intregi privindu-le din toate unghiurile. Poarta urmele timpului si ale atingerii Geniului. Lipseau insa aplauzele si ovatiile, era liniste...


Am profitat de ocazie pentru a admira inca o data decoratiile primite de Geniu. Am zabovit in doua randuri langa vitrina unde sunt expuse cele mai multe dintre ele, am ocolit-o de vreo trei ori pentru a le studia pe cele din partea din spate a vitrinei, m-am aplecat sa cercetez detalii inca de vreo cinci ori, mi-am transcris ceva in limba ... araba (!) ca sa identific perfect varianta uneia dintre decoratiile primite de Maestru, astfel ca am atras atentia personalului asupra mea si am fost pe toate camerele de supraveghere; posibil si pe youtube in curand...


Cu siguranta nu sunt expuse toate decoratiile pe care George Enescu le-a primit. Nu-mi amintesc precis daca am vazut decoratii la Vila Luminis de la Sinaia si la Muzeul George Enescu din Dorohoi. Va trebui sa verific notitele si brosurile cumparate atunci. Iar la casa memoriala de la Liveni si la conacul de la Tescani inca nu am ajuns...

Decoratiile primite de George Enescu expuse la Palatul Cantacuzino sunt superbe si nu stiu cum ar trebui sa le mentionez. Existenta unor brevete m-ar fi ajutat sa le aranjez cronologic, asa cum ar fi cel mai corect... Dar la muzeu este expus numai un singur brevet, cel prin care Maestrului i s-a decernat Ordinul Legiunea de Onoare in grad de Comandor.

Probabil ca datele primirii decoratiilor si alte informatii clare asupra lor exista intr-o biografie buna a maestrului sau intr-o prezentare cronologica in detaliu a vietii sale, dar nu am la indemana o asemenea sursa.
De asemeni, data fiind imposibilitatea fotografierii decoratiilor la muzeu, ma vad nevoit sa prezint decoratiile primite de George Enescu folosind imagini din surse personale, imagini care reprezinta decoratii identice cu cele care i-au fost decernate.

Romania

Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, tip Civili, model 1932
Este expusa lenta (esarfa cu insemnul ordinului atarnat de o funda, urmand ca acesta sa se pozitioneze la purtare pe coapsa). Placa din setul clasei de Mare Cruce este fie ratacit prin depozit (n-ar fi primul loc unde gasesc seturi descompletate din nestiinta !), fie este expus in alt loc din tara, fie s-a pierdut...


Mai este expus un acelasi insemn al ordinului (in extrema stanga a vitrinei de mai sus), dar cu  lenta GRESITA. Desi asemanatoare cu lenta Ordinului Steaua Romaniei model 1932, ea nu este corecta, probabil fiind incurcata la manipularea piesei in trecut. Lenta expusa pare a fi de la Ordinul Coroana Italiei, insa nu stiu daca lui George Enescu i s-a decernat aceasta decoratie...

Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter, tip Civili, model 1932
Este expusa numai placa din setul clasei Mare Cruce a ordinului. Pe unde o fi insemnul care se purta la gat ?...Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, tip Civili, model 1877
Sunt expuse doua piese identice, care imi par a fi create de celebra casa de giuvaergii si medalisti Resch & Fiii din Bucuresti. Cum primirea unei a doua decoratii in aceeasi clasa era imposibila, e limpede ca al doilea exemplar i-a apartinut altcuiva...
De asemeni, in logica decernarii decoratiilor, George Enescu a avut si alte doua clase, intermediare intre Cavaler si Mare Ofiter, ale acestui ordin: Ofiter si Comandor. Nu am gasit dovezi in sursele pe care le am la indemana, dar nu am prea multe indoieli asupra acestui fapt.Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Cruce, tip Civili, model 1881Ordinul Coroana Romaniei in grad de Mare Ofiter, tip Civili, model 1881
O sursa precizeaza ca aceasta decoratie i-a fost decernata de Regele Carol I la 7 Iulie 1898 cu brevetul nr. 2342.


Ordinul Coroana Romaniei in grad de Comandor, tip Civili, model 1881


Imagini de detaliu ale acestei decoratii exceptionale pot fi vazute intr-o postare mai veche:
http://medalii-si-decoratii.blogspot.com/2011/06/o-decoratie-superba-unui-mare-om.html

Ordinul Serviciul Credincios in grad de Mare Cruce, tip CiviliOrdinul Meritul Cultural in grad de Comandor, tip Mihai I, cu panglica "Arte"
O decoratie rarisima, care pune probleme chiar si in a gasi o imagine corecta... In imaginea de mai sus, cu fata A a vitrinei, este decoratia a patra din dreapta pe randul de jos, aceea in forma de cruce emailata albastru si cu panglica lata, pentru a fi purtata la gat.

Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, tip Carol II, cu panglica "Arte"
Acelasi comentariu asupra raritatii... Decoratia este foarte asemanatoare cu cea de mai jos, diferenta fata de cea prezentata fiind aceea ca partea metalica este aurita, iar pe panglica este obisnuita rozeta a clasei Ofiter, conform sistemelor europene de decoratii.

Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler clasa II, tip Carol II, cu panglica "Arte"Medalia Bene Merenti clasa I, tip 1881 (tip "Rex")Medalia Jubiliara a celui de-al 40-lea an de Domnie al Regelui Carol I, 1906, tip "Civili"
Belgia

Ordinul Leopold I in grad de Comandor, tip Civili
Franta

Ordinul Legiunea de Onoare in grad de Comandor
Decoratia i-a fost decernata la 2 Aprilie 1936 cu brevetul (expus) nr. 47205, in baza decretului din 31 Martie 1936. Pe un frac dintr-o vitrina am remarcat la butoniera rozeta clasei acestui superb si onorant ordin.
Ordinul Legiunea de Onoare in grad de OfiterOrdinul Legiunea de Onoare in grad de Cavaler
Cea mai mica clasa a decoratiei i-a fost conferita maestrului in anul 1913.
Maroc

Ordinul Quissam Alaouite in grad de Comandor
George Enescu a fost decorat cu acest ordin in anul 1936.
Tunisia

Ordinul Nichan Al Iftikar (Steaua Gloriei) in grad de Comandor
George Enescu a fost decorat cu un insemn al decoratiei purtand tughra Beiului Ahmad II ibn Ali, cel care domnea la Tunis la data decernarii ordinului.
Nu am gasit o imagine corecta pentru decoratia primita, cu tughra acestui bei pe medalionul central al decoratiei, insa cea primita de maestru este una aproape identica cu cea de mai jos.
Turcia

Ordinul Medjidie in grad de ComandorM-am referit numai la decoratiile oficiale / statale expuse. Medaliile de tip "premiu" primite de-a lungul carierei de marele compozitor ar putea constitui obiectul unui mic studiu viitor, la fel ca si plachetele expuse in muzeu. La fel ca si cele neexpuse, dar legate de viata si cariera lui.

5 comentarii:

Gabriel Badea-Päun spunea...

Am avut marea sansa sa ajut la cumpararea în vânzare publica la Hôtel Drouot, Portretului Principesei Elena Bibescu, née Kostaki-Epureanu, realizat de Henri Martin, gratie Doamnei Laura Manolache, directorul muzeului si Domnului CD Zeletin, biograful Principesei. Lucrarea este expusa în primul Salon în care este prezentata ctivitatea lui Enescu.

Bien cordialement,
Gabriel Badea-Päun
www.gabrielbadeapaun.com

rdt spunea...

Stimate Domnule Badea-Paun,
Va multumesc pentru mesaj ! Voi fi onorat sa va cunosc si sa va cer sa-mi dati dedicatii pe cartile dumneavoastra.

Gabriel Badea-Paun spunea...

Cu mare placere la trecerea mea viitoare prin Bucuresti.

Dupa ce stiu eu decoratiile au fost cumparate de la Doamna Enescu, Maruca Cantacuzino, née Rosetti-Tetcanu.

Cu cele mai bune salutari,
Gabriel Badea-Päun

Liliana Birnat spunea...

Domnule rdt

Din partea Muzeului National "George Enescu" tin sa va multumesc pentru aceasta prezentare detaliata a decoratiilor pe care Enescu le-a primit de-a lungul timpului.
Cu aprobarea dumnevoastra, as indrazni sa postez acest link pe site-ul institutiei, fiind onorati de interesul acordat atat acestor medalii cat si expozitiei dedicate viorilor lui Enescu, cu care ati inceput acest articol.

Cu multumiri, Liliana Birnat - muzeograf

rdt spunea...

Stimata Doamna,
Intentia de a publica link-ul pe site-ul institutiei ma onoreaza si aveti acceptul meu. La proxima vizita la muzeu voi fi onorat sa va cunosc.